Sinds 2008 gaf Paul wekelijks meerdere kinderyogalessen op de basisschool waar zijn dochters les volgden. In de lessen kwam hij erachter dat de kinderen vaak hele creatieve ideeën hadden over yoga oefeningen. Heel grappig vaak ook. Hij is vervolgens de leuke varianten op zijn inbreng in de yoga lessen gaan opschrijven.

Zoals jullie misschien wel weten is dat in sommige yoga houdingen dieren worden genoemd. De down dog, de cobra, de kat, etcetera. Omdat Paul ook aan het leren was over het Noord Amerikaanse medicijnwiel van Sun Bear waarin krachtdieren (of totemdieren) worden beschreven kwam hij op een gegeven moment op het idee dat hij beide stromingen wel aan elkaar zou kunnen koppelen.

De slang komt in de yoga en in het medicijnwiel voor…

Hij ging dus zelf een medicijnwiel tekenen en voegde daaraan de door de kinderen bedachte oefeningen toe. Hij zorgde er natuurlijk wel voor dat het didactisch nog wel klopte. In de lessen ervaarde Paul dat sommige oefeningen wel goed werkten en andere weer wat minder. Maar steeds zag hij dat het getekende wiel een succes was. Het trok de kinderen hun aandacht. Zorgde dat die centraal bleef.

Samen een spel spelen!

Het spelen van een spel was voor sommige kinderen ook aanlokkelijker als het gaan doen van yoga. Het leuke van het kinderyogabordspel is dat er niet alleen yoga oefeningen inzitten, maar een veelvoud aan oefeningen gebaseerd op Paul zijn ervaringen met Tai Chi, energiewerk, zijn werk met sporters, ontspannings- en speloefeningen. Het spel zorgde er ook voor dat er wel enigszins een structuur was in de les, maar ook weer niet teveel. Door de gebalanceerde samenstelling die er in de loop der tijd ontstond van de oefeningen was het iedere keer afwisselend en leuk.

Toen was het tijd om een volgende stap te zetten… op zoek naar een uitgever. Die kwam Paul op miraculeuze wijze tegen bij een netwerk meeting van Open Circles van Nisandeh en Vered Neta. Waar zo’n 500 mensen zich verzameld hadden werden er groepjes gemaakt van 25 om met elkaar uit te wisselen waarvoor je naar deze meeting was gekomen. Toen Paul zijn verhaal vertelde over de kinderyogalessen en het spel, stond Muck op en zei: “Ik ga dit spel uitgeven!” en zo geschiedde!

Paul, Rory en Muck van Milaboekjes